Nanopaprika, a kutatást segítő „munkaeszköz”

A hét elején csatlakozott a 7000. felhasználó a NanoTudomány Nemzetközi Közösségéhez (The International NanoScience Community – http://www.nanopaprika.eu). Naponta immár több száz kutató, diák, ipari szakember használja a hét éve működő angol nyelvű tudományos közösségi oldalt, melyet egy fiatal hazai vegyész indított útjára szabadidejében.

„Sokan szkeptikusan álltak a munkánkhoz, haszontalannak gondolták, s úgy vélekedtek Nanopaprika névvel nem lehet tudományos oldalt indítani. Ez túl vicces, ki fogják nevetni. A 7000. tag regisztrációja azt mutatja, létjogosultsága van egy szűkebb szakmai közeget megszólító oldalnak a globalizálódó közösségi hálózatok világában.” – véli dr. Paszternák András, alapító.

A rendszeresen frissülő blog-folyam, a kutatók által meghirdetett doktori és posztdoktori pozíciókról, ösztöndíjakról szóló híradások segítségével első kézből jut el az információ a világ különböző pontjain kutatókhoz.

„A fennmaradás és a növekedés titka a résztvevők aktív hozzáállása. A nanotechnológia egyes ágaihoz kapcsolódó fórumozás, a tematikus csoportokban zajló közösségi élet a záloga annak, hogy még többen csatlakozzanak a kezdeti várakozásokat jócskán felülmúló projekthez. Amire a legbüszkébbek vagyunk az az a tény, hogy a valaha regisztrált 7000 felhasználó mellett csupán 136-an gondolták úgy, a hét év során, hogy leiratkoznak az oldalról.”

nanoposter 2014newAz év elejétől, a szerkesztési elvek terén bevezetett változások azt a célt szolgálják, hogy a korábban megteremtett értékek mellett, még nagyobb hangsúly helyeződjön a tudományos színvonalra. Ehhez kapcsolódik az immár negyedik alkalommal meghirdetett NANOPOSTER virtuális konferencia 2014. április 14-18. között, amely a tudományos műhelyek számára biztosít bemutatkozást. Az előző évben több mint 2500 látogató volt kíváncsi a poszterekre, számos kutatói együttműködés indult el a virtuális kapcsolatfelvételeknek köszönhetően.

A nanotechnológia portál a szakemberek mellett várja a nanovívmányok iránt érdeklődőket is.

Hozzászólás