Kutatók a Neten 2014

Tudománynépszerűsítés az Interneten – vasárnap zárult a Kutatók a Neten 2014

a virtuális találkozó és a tudománykommunikációs pályázat értékelése

Vasárnap zárult a kutató bloggerek, web- és Facebook-oldalt szerkesztők negyedik virtuális seregszemléje a Kutatók a Neten 2014. A felvezető hétvége és a program hete alatt 1991-en keresték fel a kutatok.net weblapot, 6092 aloldalt letöltve. A résztvevő blogokat bemutató felületre 3034-en kattintottak, a tudományos weboldalakéra 391-en és a Facebook-oldalakére 228-an. Az egyes standokat – melyeken a tudománynépszerűsítő internetes naplók részletes bemutatkozását és a bloggerek/weblapszerkesztők kutatási hátterét ismerhették meg – összesen 615-en keresték fel. A bemutatkozó felületek aktiválásától kezdve, az utóbbi harminc napban, 308-szor kattintottak tovább a látogatók a blogokra, weblapokra.

1kn

A „kedvencem” közönségszavazásra blog kategóriában 915, a weboldalakra 111, míg a Facebook-oldalakra 58 szavazat érkezett. A Kutatók a Neten 2014 kedvenc blogja Györke Ágnes London olvasatai című naplója lett (32,1 %). A blog azokhoz szól, akik nemcsak az útikönyvekből ismert Londonra kíváncsiak, hanem szeretnének bepillantást nyerni a metropolis mindennapi életébe irodalmi szövegeken és vizuális műalkotásokon keresztül. Második helyen (16,6 %) végzett a Fisli Éva nevével fémjelzett Mafot, egy fotótörténeti oldal mindazoknak, akik látni és nemcsak nézni szeretnek. A harmadik legnépszerűbb (16,3 %) a Rákosi György által vezetett Névmásblog, mely a magyar névmások nyelvtanával foglalkozik.

kskut

A legkedveltebb (41,4 %) weboldal Pokorádi László kutatócsoportjának lapja lett (Virtual Lab of Process & System Modeling). A második (24,3 %) illetve harmadik (18,9 %) helyen a Magyar Országos Levéltár által 2001-ben indított, a XX. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő és levéltári kutatások eredményeit bemutató ArchívNet (szerkesztő: Dékány Szilveszter) és a magfúziós kutatásokat népszerűsíti, a Magyar Euratom Fúziós Szövetség (szerkesztő: Szabolics Tamás) oldala, a Fúzió – a jövő energiája végzett.

A Facebook-oldalak terén a legtöbb szavazatot a Szomszédaink voltak…, a magyarországi holokauszt 70. évfordulójára készült online kiállítás (44,1 %) és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (40,4 %) kapták. Mindkét lap szerkesztője Dékány Szilveszter. A harmadik (11,3 %) helyen szerepelt Budapest Főváros Levéltára, szerkesztők: Csiffáry Gabriella; Fazekasné Toma Katalin és Török Péter.

2kn

A Kutatók a Neten fő célja idén is az volt, hogy a kutatások iránt érdeklődők közös platformon ismerkedhessenek meg a tudomány művelőinek hétköznapjaival és eredményeivel. Köszönet minden résztvevő bloggernek és szerkesztőnek, látogatóinknak és kommunikációs partnerünknek, a Békésifi Magazin csapatának. Külön köszönet jár azoknak, akik hírét vitték rendezvényünknek.


IV. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó

“Mert kutatni mindenki szeret…”

A 2010-ben elindított sorozatot folytatva idén negyedik alkalommal rendezzük meg a Kutatók a Neten – Kutatói Blog és Weboldal Találkozót. A virtuális seregszemlén a tudományos munkájuk mellett vagy annak részeként blogot, web-/Facebook-oldalt szerkesztőket gyűjtjük ismételten egy csokorba, hogy a kutatások iránt érdeklődők közös platformon ismerkedhessenek meg a tudomány művelőinek hétköznapjaival és eredményeivel.

Kutatói blogok

Kutatói weboldalak

Kutatói Facebook-oldalak


A 2014-es Kutatók a Neten sajtómegjelenései.


Hírdetés