Kutatók a Neten 2011

Laboratóriumból az Internetre, a világhálóról a valós világba – újra találkoztak a kutató bloggerek (2011)

A kutató bloggerek ismételten kiléptek a virtuális térből, és a Kutatók Éjszakáján összegyűltek a Kutatók a Neten 2011 – II. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó (www.kutato.net) keretében Budapesten.

A NanoTudományok Nemzetközi Közössége (The International NanoScience Community –Nanopaprika.eu) szervezésében megvalósuló kötetlen eszmecserén lehetőség nyílt a szakmai kapcsolatok erősítésére és a valós, élő találkozásra az internes naplók, weboldalak olvasóival. Nem titkolt cél volt, hogy a kutatók által írt blogok még több emberhez jussanak el e figyelemfelkeltő rendezvénynek köszönhetően.

Paszternák András és Pilbáth Aranka, az MTA Kémiai Kutatóközpont fiatal vegyészei fontosnak érezték, hogy a kutatói munka mellett – gyakran szabadidejüket a tudományos ismerterjesztésre áldozó –, kollégáik egy év elteltével újra a nagyközönség elé léphessenek.

Pilbáth Aranka, Jönnek a virtuális kutatók – a Nanopaprikától a “Kutatók a Neten” keresztül a Posztdok Naplóig (www.kispaszti.com) című bevezetője után Kóczy Á. László mutatta be játékelmélet blogját (koczy.blog.hu). „Az élet nem játék, mondjuk. Ennek ellenére a konfliktusok modellezésével foglalkozó játékelmélet az élet igen sok területén alkalmazható – legyen szó egy tengeren túlról importált autó drága honosításáról, vesetranszplantációról, meghökkentő politikai ajánlatokról vagy elszúrt Forma-1-es versenystratégiáról. Mi is a játékelmélet, hol és hová tart, hogyan fogjon hozzá egy fiatal kutató – egyáltalán mit csinál egy elméleti kutató? Ezek a blog fő témái, olvasmányos, ismeretterjesztő stílusban.” – hallhattuk az előadótól.

Az amerikai egyetemeken kutató Bognár Gergely (bioetikablog.hu) a bioetikai, orvosi etikai kérdéseket illetve a biotechnológia fejlődése és az éghajlatváltozás által felvetett problémákat boncolgató internetes naplóját mutatta be.

A Banyakonyha (banyakonyha.blogspot.com) rejtelmeitől hallhatott a közönség Grósz Veronikától és Komlai Krisztinától. A vegyészhallgatók célja a műszaki és természettudományok vicces oldalának és a tudományos világ érdekességeinek bemutatása.

Mizser Attila a csillagászati hírportál (hirek.csillagaszat.hu) céljait foglalta össze: „csillagászat iránt érdeklődők számára szakmailag hiteles módon számoljon be az asztronómia világának legfrissebb eredményeiről. Szerkesztőségünk a hazai csillagászati szaktudomány és ismeretterjesztés képviselőiből áll, akik a világ legnagyobb csillagvizsgálóinak sajtóközleményeit, a tudományos szakfolyóiratok cikkeit nemcsak lefordítják, de az olvasó számára értelmezik, magyarázzák is azokat.”

Az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet által középiskolásoknak szervezett nyári kutatótáborok hangulatát idézte Daróczi Csaba Sándor(alag3.mfa.kfki.hu/mfa/nyariiskola). Az általa szerkesztett, természettudományos táborozást támogató honlap a diákokat segíti a kutatóintézeti munkára való önálló felkészülésben és az utólagos kapcsolattartásban is fontos szerepe van. 

Az „alkalmazott matematikáról mindenkinek” jelmondattal indult útjára a hosszú évek óta sikeres Nemlineáris Blog (nemlinearis.blog.hu).

Varga Máté és biológus barátai a Kritikus Biomasszán (criticalbiomass.freeblog.hu) egy megmondják a véleményünket mindenféle biológiával kapcsolatos témáról.

A műszaki értelmiség honlapja, híroldal és egy nyitott szakmai gyűjtőportál – jellemezte  A műszaki portált (www.muszakiak.hu), Bödör Tamás alapító.

Kutszegi Nóra a Nil Noceret – Az Orvos Lapját (www.nilnocere.hu), a hírekben, interjúkban és oktatási anyagokban gazdag, az orvostársadalom számára készülő weboldalt prezentálta.

Cserti Józseftől megtudtuk, Az atomoktól a csillagokig (atomcsill.elte.hu) weboldal egy immár hetedik évébe lépő, nagy sikerű előadássorozathoz kapcsolódik, amelyet az ELTE TTK Fizikai Intézetének oktatói tartanak saját legfrissebb kutatási eredményeikről és a modern fizika más aktuális területeiről középiskolás diákok és más érdeklődők számára. Az egy órás előadásokat látványos kísérleti bemutató követi. A weblapon elérhető az eddigi előadások és a kísérletek videofelvétele, az előadók által bemutatott prezentációk, valamint az előadók által írt, a témához kapcsolódó cikkek.  

A Györfi András által bemutatott Hírnök az Élettudományokban (www.mrns.hu) egy a magyar ajkú biológusok számára készülő szakportál, az Online Pszichológia (www.onlinepszichologia.hu) a szakemberekhez és az érdeklődőkhöz juttatatja el a legfrissebb híreket, ajánlókat, tesztek eredményeit teret biztosít a, pszichológusok bemutatkozásának is.

A rendezvénynek három támogató blog-partnere is volt, amelyek gazdái ezen az estén máshol népszerűsítették a tudományokat: a CsermelyBlog (Csermely Péterwww.csermelyblog.hu) – a két éve indult blog minden pénteken hálózatkutatással, tehetséggondozással, nemzeti önismerettel, fenntartható fejlődéssel és közösségépítéssel kapcsolatos esszékkel jelentkezik; a Pokoljárásom története (Tikász Cseperkecseperke.tikasz.hu) – melyben a a Szentpétervári Állami Egyetem Történelem Intézetének doktorandusza dokumentálja élményeit; valamint az online kutatásról szóló CAWI blog (Pintér Róbertcawi.blog.hu). 

A Kutatók a Neten bemutatkozási lehetőséget biztosított a blogoló, weboldalt szerkesztő kutatóknak, találkozási pontot jelentett az olvasókkal. Jó alkalom volt a tapasztalat cserére, új ötletek megvitatására. A résztvevők egymás munkájából erőt meríthettek a folytatáshoz, további bejegyzések posztolásához, weblapjaik fejlesztéséhez. A jó hangulatban telt tudományos találkozó abban a reményben fejeződött be, hogy jövőre még szélesebb körből szeretnék egybegyűjteni a blogoló és weboldalakat szerkesztő kutatókat.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s