Kutatók a Neten 2010

Kutatók a Neten – I. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó Budapest, 2010. szeptember 24.


A tudományos blogok szerkesztői szeptember 24-én kilépnek a virtuális világból, hogy személyesen mutassák be munkájukat az érdeklődőknek. A „Kutatók a neten”- I. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó a Kutatók Éjszakája és a Nanopaprika közös szervezésben valósul meg.
Az I. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó célja, hogy a kutatók által írt, működtetett blogok és weboldalak kilépjenek a virtuális térből, és kapcsolatot teremtsenek a tudományok iránt érdeklődő közönséggel. Erre a Kutatók Éjszakája, az ország legjelentősebb tudomány-népszerűsítő rendezvénye tökéletes lehetőséget kínál. E tudományos, ám mégis könnyed, fesztivál-jellegű éjszakán bárki bepillantást nyerhet a kutatók titokzatosnak tűnő munkájába, ahol idén először a blogoló kutatók is külön fókuszt kapnak. A tudományos bloggerek az országszerte 23 városban és 28 helyszínen zajló esemény központi rendezvényén találkoznak, szeptember 24-én a Millenárison. A „Kutatók a neten” találkozó céljai között szerepel a hazai kutató weblapok közötti együttműködés szorosabbra fűzése is.

Tűzhányó – tuzhanyo.blogspot.com

Dr. Harangi Szabolcs és az ELTE Kőzettan-Geokémiai tanszék Vulkanológiai csoportja, okleveles geológus, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár

Folyamatos, szakmailag hiteles hírek nyújtása a vulkáni működésről, a jelenleg is zajló vulkánkitörésekről, azok okairól, közeli és távoli társadalmi hatásukról. Célunk, hogy megismertessük a nagyközönséggel a Föld egyik legfontosabb geológiai folyamatát. A jövőben minden bizonnyal több esetben is nagy hangsúlyt fog kapni az a kérdés, hogy miért tör ki egy tűzhányó, miért pont ott, miért pont olyan intenzitással és ez miképpen hat a társadalmakra (l. idén tavasszal az izlandi Eyjafjöll tűzhányó kitörését)? Célunk továbbá az is, hogy ismertté tegyük a hazai vulkanológiai kutatásokat is, rámutassunk azok jelentőségére.

Jövőobszervatórium – jovokutatas.blogspot.com

Dr. Galántai Zoltán, PhD multidiszciplináris műszaki tudományokból

A blogban tudományos kutatómunkám “melléktermékeként” hetente 2-3 alkalommal egyes, a jövőkutatással kapcsolatos problémákat járok körül. Nem választ akarok adni az egyes kérdésekre, illetve arra, hogy “mi lesz a jövőben”, hanem azt vázolom fel, hogy milyen érvek szólnak az egyik vagy másik megközelítés mellett (és pl. visszavezethető-e technikai okokra, hogy a “repülő autó” mindmáig nem terjedt el, vagy éppen milyen érvek szólhatnak az úgynevezett kövérségi adó bevezetése mellett/ellen). A célom pedig az, hogy lehetőleg érdekes példákon keresztül, közérthető formában irányítsam rá a figyelmet a jövőtudatos gondolkodás szükségességére.

A műszaki portál – www.muszakiak.hu

Bödör Tamás, gépészmérnök

Egy nyitott műszaki szakportál, nem csak műszakiaknak. A műszaki portál célja, hogy a hazai műszaki értelmiség számára egy közös kiinduló pontot nyújtson hasznos információkkal, hivatkozásokkal, rendszeres friss hírekkel a tudomány és a technika, valamint a műszaki élet világából.

Nanoszerkezetek Osztály honlap, MTA MFA – www.nanotechnology.hu

Márk Géza István, PhD, okleveles fizikus

A www.nanotechnology.hu  honlap az MTA MFA Nanoszerkezetek Osztályának eredményeit és tevékenységét mutatja be naprakész és közérthető formában, angol és magyar nyelven. Tartalmazza az Osztály tudományos publikációinak rövid összefoglalóját, valamint a munkatársaink által írt tudománynépszerűsítő cikkeket, előadásokat és számítógépes programokat. Számos, a nanotudományról szóló, Osztályunk tagjainak részvételével készült TV és rádióműsor felvétele is megnézhető/meghallgatható a honlapon.

Szkeptikus Blog – szkeptikus.blog.hu

A blogon szkeptikus témákban jelentetünk meg cikkeket.  különféle áltudományokra vonatkozó kritikai írásokat közlünk, ide tartozik pl. az alternatív medicina, bizonyítatlan gyógymódok és állítólagosan gyógyhatással rendelkező szerek és készülékek, mindenféle, áltudományos magyarázattal forgalmazott, kétséges működőképességű termék, az asztrológia, a parapszichológia, megkérdőjelezhető ezoterikus állítások, stb. Ezen felül a Szkeptikus Társaság rendezvényeit is hirdetjük. Weboldalunkon hírfigyelőt működtetünk, amelyben napi híreket kommentálunk.

Knights of Cydonia Region – cydonia.blog.hu

Molnár László, csillagász

A blog űrkutatással és űrrepüléssel foglalkozik, illetve alkalmanként csillagászattal. Kötetlenül, időnként szubjektíven, de törekedve az alaposságra. Mert a valóság is olyan izgalmas néha, mint egy jó scifi.

Kóczy játékelmélet blogja  – koczy.blog.hu

Dr Kóczy Á. László, PhD, matematikus-közgazdász

Az elméleti közgazdász élete nem csak játék és mese: a játékelmélet bizony komoly dolog, ami a legkülönfélébb, elsősorban stratégiai konfliktusban nyert már alkalmazást. Blogomban egyszerre szeretném eredményeimet közérthető formában a szélesebb közönség elé tárni, valamint bizonyos gyakorlati problémákat a játékelmélet segítségével elemezni, megoldani.

Banyakonyha – banyakonyha.blogspot.com

Komlai Krisztina és Grósz Veronika, egyetemi hallgatók (BME vegyészmérnöki és biomérnöki szak)

A természettudományokat és művelőit sokszor éri az a kritika, hogy unalmasak, szárazak, érthetetlenek. Részben ez riasztja vissza az embereket, hogy komolyabban foglalkozzanak vele. A Banyakonyha azért jött létre, hogy bemutassa, a reáltudományoknak is van humoros és izgalmas oldala, és a kutatók is ugyanolyan emberek, mint bárki más.

HR Cafe – www.hrcafe.eu
Nagy-Hegyi Richárd, informatikus, közgazdász
Üzleti és humán témában ÍRUNK blogokat, BESZÉLGETÜNK élő adásban és SZAKTUDÁST osztunk meg egymással.
Célunk egy olyan interaktív, tematikus platform létrehozása, ahol az üzleti és a humán témák iránt érdeklődő olvasók, összekapcsolt web2-es alkalmazások segítségével (blog – témaindító; műhelymunka – kapcsolódó szakanyagok gyűjteménye; forrószék élő és archív – a témák kibontása egy prominens személlyel élő videó-interjú keretében ill. online stream konferenciákról) böngészhetik és egyben építhetik az adott témákat.

GreenR – A zöld objektív – greenr.blog.hu

Pacsuta Péter János főszerkesztő és csapata, természetvédelmi mérnök (BSc), az ELTE TTK környezettudomány MSc. szak hallgatója

Tanulmányaim során holisztikus ökológiai szemléletet sikerült elsajátítani ember és természet kapcsolatáról. Nagyon fontosnak tartom megjelenni ezzel a szakmával a tudományos-, webkettes “közéletben”, mert szakmai megalapozottsággal tudom képviselni és kritikusan szemlélni a laikusok által csak “zöld”-nek nevezett nagy témakört, a klímaváltozástól egészen az egyes fajok vagy populációk védelmén át, a génmódosított növények agroökoszisztémára gyakorolt káros hatásaiig. Természetvédelmi mérnökökként megtanultuk egzakt és objektív módon mérni a természet alkotóit, valódi eredményekkel alátámasztani zöld retorikánkat.

 

További kutatói blogok, melyeket érdemes felkeresni (az alábbi Internetes naplók írói a Kutatók Éjszakáján máshol népszerűsítik a tudományokat):

CsermelyBlog – www.csermelyblog.hu

Prof. Csermely Péter, biokémikus, hálózatkutató

A blog tartalma elmélyült, hosszú távon gondolkodó, esszészerű, de rövid bejegyzésekből áll, olyanokból, amelyeken érdemes elmeditálni sokaknak, akik felelősséget éreznek a saját lelki fejlődésükért, a természeti és társadalmi környezetükért, a magyarságért és a Föld egészéért. A 2009 novemberében indított blog köré eddig kb. ezerfős közösség szerveződött, amelynek tagjai minden második hónap első szerdáján rendszeresen találkoznak egymással a FUGA Központban (Bp. V. Petőfi Sándor u. 5.).

Szertár – Tudomány. Ahogy tetszik – www.szertar.com

Zsiros László Róbert, okl. kertészmérnök

Az oldal természettudományos jelenségeket, többnyire otthon is elvégezhető kísérleteket mutat be rövid videók formájában. De a Szertár projekt a kísérletes videókon túl is megjelenik különböző ismeretterjesztő események formájában. Ilyenek például a Szertár Offline közös kísérletezős rendezvények, vagy például a májusi Törülköző Nap és Geek Pride Day.

MedIQ – mediq.blog.hu

Dr. Meskó Bertalan, orvos

A web 2.0 és orvoslás kapcsolatáról, az új webes orvosi trendekről és a genetika, illetve a személyre szabott orvoslás érdekességeiről, híreiről szól a blog.

Critical Biomass – criticalbiomass.freeblog.hu

Varga Máté, fejlődésbiológus  és szerzőtársai

A Kritikus Biomassza egy főként biológusokból álló baráti társaság blogja, ahol megmondjuk a véleményünket mindenféle biológiával kapcsolatos témáról és nemcsak… Elsődleges témánk a fejlődésbiológia, genetika és evolúció, de ha kell írunk influenzáról, “génpiszkált” növényekről, vagy épp pellengérre állítjuk a kreacionistákat, homeopatákat és más áltudományok képviselőit.

Nemlineáris Blog – nemlinearis.blog.hu

Nemlineáris, matematikus (PhD)

Matematikai hírek, emberek, érdekességek. Alkalmazott matematika. Nemlineáris dinamika.  Szegedi  matematika.

Szenzorok az iskolában/Robotika – blog.sulinet.hu/szenzormeres/ és www.kjg.hu/robotika
Fári János, számítástechnika, matematika-technika szakos tanár

Az EDUCATIO Kht. által kiírt pályázat egyik nyertese lettem nemrég indult blogommal. A robotika fejlődésével új irányként, mi a szenzorok használatának népszerűsítését tűztük ki célul. A weboldal most van fejlesztés alatt, itt diákjaink versenyre készüléséhez, eszközparkunk fejlesztéséhez tartozó információk lelhetők. Rendszeresen tartunk bemutatókat ezen alkalommal is ezt szeretnénk tenni.

Oktatás-Informatika, e-Didaktika 2.0 – blog.ollejanos.hu

Ollé János, pedagógia szakos tanár, neveléstudomány PhD

A blog az eLearning tágan értelmezhető és bizonytalan határvonalakkal körberajzolt területét a neveléstudomány, pedagógia felől közelíti meg. Ezt tanítom, ezen a területen kutatok, itt végzek fejlesztéseket és ennek a területnek a szolgáltatását irányítom az ELTE PPK-n. Ha időm engedi, akkor leírom ami eszembe jut és másokat is érdekelhet.

CAWI – blog az online kutatásról – cawi.blog.hu

Pintér Róbert, szociológus PhD, politológus

Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta dolgozok az Ipsosban, mint online stratégiai igazgató, ahol az online módszertannal készülő kutatásokért (elsősorban CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) és az online tárgyú kutatásokért vagyok felelős. A munka során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Mikron blog – mikron.blog.hu

Ravasz Máté, molekuláris biológus

A Mikron blog rendszeresen foglalkozik a legújabb tudományos eredményekkel, a genetikától a magfizikán át az űrkutatásig. Bár a széles témát felölelni nem egyszerű, az oldalon megjelentetett írások igyekeznek alaposan utánajárni a kiválasztott jelenségeknek, és kimerítő információval szolgálni az érdeklődőknek. A legtöbb bejegyzés egyenesen a kutatási eredményeket felhasználva készül, így mutatva be a legizgalmasabb új felfedezéseket mindenkinek.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s