III. bejegyzés: KNIGHTS OF CYDONIA REGION, TOOCHEE és a KÖDPISZKÁLÓ

Ez a bejegyzés egy igen ígéretes, ám mára már „halottnak” tekinthető csillagászati oldallal, a Knights of Cydonia Regionnal kezdődik. Kilábalva a szomorkodásból, jön a mezőny legaktívabb, legvegyesebb tartalommal dolgozó tagja, a Toochee, végül pedig megismerhetitek kiválasztottjaim legfiatalabb naplóját, a gyógynövényekkel és gyógyszerekkel kapcsolatos tévhitek eloszlatóját, a Ködpiszkálót is.

KNIGHTS OF CYDONIA REGION

A csillagász végzettségű Molnár László 2007-ben csatlakozott a Knights of Cydonia Region blog írói közé, amit Dianiska Balázs és Vincze Miklós, az ELTE akkori hallgatói indítottak 2006 végén. Az eleinte csak vendégszerzősködő blogger később az oldal egyetlen aktív üzemeltetőjévé vált.

A Knights of Cydonia Region blog képernyőfelvétele

A Knights of Cydonia Region blog képernyőfelvétele

Az alapító, Dianiska Balázs kíváncsi volt, hogy egy ingyenes felülettel, reklámok nélkül mekkora tömeget tud elérni, érdekli-e egyáltalán az embereket az űrkutatás. Szeretett volna az Űrvilág.hu (űrkutatási hírportál) oldalhoz hasonlót létrehozni. Az író észrevételei szerint az Űrvilágon igényes, jó ismeretterjesztő cikkek jelentek meg, egy idő után azonban gyenge aktivitást mutatott a hírportál. Ezzel egy időben viszont az űrkutatási hírek kedvelt témái maradtak a nagyobb online felületek tudományrovatainak, az érdeklődés tehát élt a nagyközönség részéről. A kíváncsiságon túl a bloggert az is motiválta, hogy bemutassa, az űrkutatásnak hazánkban jelentős múltja és jelene van, amiről azonban a többség – kommunikáció hiányában – csekély ismerettel bír [1].

Kezdetben nem volt igazán kiforrott koncepció az oldal működtetését illetően, ahogy telt az idő és nőtt az olvasótábor, úgy alakult, formálódott a blog is. Lettek visszatérő rovatok, mint például a „Nap képe” és „Nap videója”, később pedig saját Facebook oldalt is indítottak a felületnek. Az első sikerekre, visszajelzésekre nem kellett sokat várni, a 2007-es Goldenblog verseny akkori közönsége a Hírblog kategória hetedik helyét szavazta meg az oldalnak. Pár évvel később, 2011-ben már „aranyéremmel” távoztak a versenyről, melyet a Szakértő kategóriában voksolt meg nekik a zsűri. Ekkor a naplót szinte már csak Molnár László vezette, 2010 körül ugyanis a szerzők többsége lemorzsolódott.

Az elnyert díjak mellett Molnár László a blogolásnak köszönhetően több kutatóval és újságíróval is megismerkedett, akik csillagászati és űrkutatási témában azóta is kikérik véleményét. A naplózás hozadéka továbbá, hogy a szerző ma már a Csillagászat.hu (a Magyar Csillagászati Egyesület és a Polaris Csillagvizsgáló által üzemeltet csillagászati hírportál) egyik szerkesztője és alkalmanként egy-egy írása a 444.hu-ra beépült Puli Space illetve Science Meetup blogokban is megjelenik. A blogger írásai ma már főleg az előbb említett oldalakon találhatóak meg, ezek mellett ugyanis nem jut idő a Cydonia frissítésére. Az utolsó bejegyzés 2014 májusából való, a Facebookon található „legújabb” poszt pedig 2014 szeptemberében került ki az oldalra. A jelenlegi inaktív időszak ellenére a blogger szeretné „feléleszteni”, továbbvinni a Cydoniát valamilyen formában, fontosnak tartja ugyanis az ismeretterjesztésnek ezt a formáját. Véleménye szerint a bloggerek sokkal hatékonyabban tudják a tudomány új eredményeit értelmezni, mint a hírportálok, akiknek általában nincs erőforrásuk és/ vagy képzett tudományos újságírójuk. „Az már más kérdés, hogy a tudományos blogok posztjai mennyi olvasóhoz és mennyivel később érnek el…” – teszi hozzá a kutató.

Aktivitás és stílus

Sok más oldalhoz hasonlóan itt is lendületes indulás figyelhető meg, mely azonban csak egy évig tartott. 2008-ban kevesebb, mint harmad annyi bejegyzés került fel az oldalra, az első évhez képest. Innentől kezdve lassan, de biztosan egy három évig tartó folyamatos éves bejegyzésszám gyarapodás látszódik, mely 2011-ben visszafordul, és ismét csökkenésnek indul. A görbe csúcsa 2010-es évnél található, ekkor közelítőleg heti háromszor frissült az oldal. Az aktivitáscsökkenés eredményeként 2012-re átlagosan heti egy frissülés volt jellemző, 2013-ban pedig átlagban már csak kéthetente került fel új tartalom az oldalra.

A Cydonia blogon megjelent bejegyzések száma éves bontásban 2007-2014 között. A 2006-os év nem volt teljes, így ezt kihagytam a statisztikából.

A Cydonia blogon megjelent bejegyzések száma éves bontásban 2007-2014 között. A 2006-os év nem volt teljes, így ezt kihagytam a statisztikából.

A bejegyzések hossza tág határok közt változik. Találhatunk pár soros megjegyzéssel kiegészített, videó és képmegosztásokat, friss híreket, nagyobb eseményeket „élőben végigkövető” bejegyzéseket. A rövidebb, hírszerű anyagokon kívül hosszabb ismeretterjesztő írásokat, esszéket is olvashatunk. Az írók a nagyközönséghez szólnak, cikkeit közérthetően, és a blog adta lehetőségeket kihasználva szabadabb, lazább megfogalmazásban íródtak.


TOOCHEE

Az újságírással foglalkozó Kovács T. Mihály, a legaktívabb blogoló az általam kiválasztott mezőnyben, valamint ő az aki „leglazább” értelemben és a legszélesebb körben foglalkozik tudományos témákkal. A blogot, mely a szerző megfogalmazása szerint magazin jellegű és sokkal inkább szórakoztató/ ismeretterjesztő funkciót tölt be, mint szakmait, 2010-ben indította el. A blogger aktivitását nem csak a Toochee napi szintű frissülése tükrözi, emellett négy másik naplót (Szem-szájnak, Macskaőrség, Napi videó, Toochee Fotó) is üzemeltet az író, valamint vendégszerzőként két másik oldalon (Netidők asztaltársaság, Galaktika Blog) is publikál.

A Toochee blognak és Facebook oldalának képernyőfelvétele

A Toochee blognak és Facebook oldalának képernyőfelvétele

Az író érdeklődése szertágazó, mivel azonban újságíróként nem foglalkozhat akármivel, szeretett volna egy olyan oldalt létrehozni, ahol az őt érdeklő tartalmakat mind megjelenítheti. Az oldalon az én-blogokra és a tematikus blogokra jellemző tartalmak vegyesen jelennek meg, a blogger saját oldalát a komplex kategóriába sorolja.

A széleskörű érdeklődés és aktív posztolás eredményeként a napló havi körülbelül 3-500 ezres oldalletöltést ér el, a blog saját Facebook oldalának pedig 27.000 körüli lájkolója van. A naplózót olvasótábora már kétszer is Goldenblog győzelemhez jutatta. 2013-ban a PopArt kategória (fotó- és karikatúra blogok, valamint a művészeti és kulturális oldalak), 2014-ben pedig a Tech+Tud kategória aranyérmét hozhatta el a Toocheeval.

Aktivitás és stílus

Az archívum hiányában az éves bejegyzésszámokat ebben az esetben nem tudtam feltüntetni, nincs róla adatom, hogy az elmúlt pár évben hányszor frissült az oldal. A 2015-ös év első négy hónapjának adatai megszámolhatóak voltak, ami alapján elmondható, hogy valóban rendszeres tartalommegosztásról van szó, átlagosan napi szinten frissül a blog. Ez alapján a nyolc, elemzésre kiválasztott oldalam közül, valóban a Toochee tűnik a legaktívabbnak.

A napi szintű frissülések a legtöbbször vicces, érdekes videókat, fényképeket tartalmaznak, melyeket a szerző pár sorban ismertet, illetve saját gondolatokat, meglátásokat fűz hozzá. A naplózásnak ezt a tulajdonságát a blogger igen fontosnak tartja, véleménye szerint a médium jellegéből adódóan, nem kell feltétlenül objektívnek maradni, az író véleménye a posztok egyik markáns eleme lehet.

Kovács T. Mihály szerint az emberekben megvan az alapvető érdeklődés a tudományok iránt, de a felgyorsult életvitel miatt csak kevés idő jut ilyen tartalmak „fogyasztására”. Valószínűleg a blogger ezért döntött a rövid, ámde sok képi és videó tartalommal bíró bejegyzések mellett, ezeket napi szinten átböngészni ugyanis tényleg nem tart sok ideig. A Toocheen találhatunk furcsaságokat, aranyos állatkákat, a világ sokszínűségét bemutató képsorozatokat és még sok egyéb mást is. A téma valóban nagyon tág, szinte minden belefér, ami felkeltei a blogger figyelmét. Mindezt kötetlenül, populárisan és magazinosan, a tudomány határát olykor csak súrolva, de érdekesen, viccesen és figyelemfelkeltően tálalva. A bejegyzések könnyen fogyaszthatóak, ám mégis sokszor elgondolkodtatóak.


KÖDPISZKÁLÓ

Az általam kiválasztott oldalak közül Dr. Csupor Dezső által, 2012-ben indított Ködpiszkáló a „legfiatalabb”. „A blog létrehozásának ötlete akkor merült fel először, amikor egy héten belül öt ismerősöm kért tanácsot ugyanazzal a körlevéllel kapcsolatban. “Amikor ez a szám tízre emelkedett, elindítottam a Ködpiszkálót.” – írja oldalán a gyógynövénykutató. A hét szerzős csapat többségében gyógyszerészekből áll, de biológust és vegyészt is találhatunk a bloggerek közt. Céljuk a gyógynövényekkel, gyógyszerekkel kapcsolatos tévhitek, rémhírek tisztázása és magyarázata, az interneten terjedő körlevelek, félrevezető honlapok és reklámok elemzése.

A Ködpiszkáló képernyőfelvétele

A Ködpiszkáló képernyőfelvétele

A blog sikeres indulását tükrözi, hogy már az alapítás évében, a 2012-es Goldenblog versenyen, a Szakértői kategória 5. helyét szavazta meg nekik a közönség. Az ezt követő két évben további sikereket értek el az írók, 2013-ban a Biznisz kategória 9. helyét, 2014-ben a Tech+Tud kategória 2. helyét sikerült a közönség szavazatai alapján megszerezniük. Csupor Dezső és csapata részt vett a Nemzeti Kiválósági Program blogversenyén is, ahol az első helyet hozták el a naplózók.

A blogot egyre szélesebb körben, szakmán belül is ismerik és elismerik, Csupor Dezső elmondása szerint előfordul, hogy írásaikat szaklapokban idézik. A kutató szakmailag is fontosnak tartja a blogolást, véleménye szerint a műfaj kiválóan megtanít arra, hogyan kell bonyolult kérdésekről közérthetően írni, úgy, hogy az az átlagolvasó számára is emészthető legyen.

A kutató nem csak az online világban foglalkozik ismeretterjesztéssel, több könyv szerkesztésében és írásában is részt vett már. A sok „nyomtatott írás” ellenére úgy véli, manapság a blogok a legfontosabb ismeretterjesztő fórumok. Segítségükkel a tudományos ismeretterjesztő lapok olvasottságának többszöröse is elérhető, hiszen a megosztások által az anyagok gyorsan és széles körben képesek elterjedni, ráadásul mindezt ingyenesen.

Aktivitás és stílus

Az indulás óta, 2015 májusáig összesen 158 bejegyzés jelent meg az oldalon. Az elmúlt három évben viszonylag stabilan, éves szinten nagyjából ötvenszer frissült a blog, ami átlagban heti egy tartalombővülést jelent. Jelenleg nagyjából kéthetente frissül az oldal és ha marad ez a tendencia, akkor ebben az évben erős visszaesés következhet be a frissüléseket illetően.

A blogon megjelenő anyagok jellemző hossza 4-6000 karakter, melyekhez illusztrációnak általában egy kép kapcsolódik. A cikkek az átlagolvasót célozzák meg, könnyen érthető, egyedi stílusban íródott anyagokkat találkozhat az olvasó.

Ködpiszkáló bejegyzéseink száma éves bontásban

Ködpiszkáló bejegyzéseink száma éves bontásban

Egy hét múlva megismerkedhettek a rendszerességre törekvő Dunai Szigetekkel, melynek két oszlopos tagjának legfőbb motivációja önmaguk szórakoztatása, továbbá találkozhattok majd a naplózók egyik legszélesebb körben ismert tagjával, a videóblogger „Szertáros”, Zsíros Lacival is.

Tuczai Emese bevezető gondolatai, a sorozat további bejegyzései az alábbi linken érhetők el

TE-contact

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s