II. bejegyzés: CRITICAL BIOMASS és MEDIQ

TE2

Második bejegyzésem szóljon a kiválasztott oldalak legidősebb, nagyjából egy évtizede aktívan működő tagjáról, illetve egy speciális szakma létrehozója által gondozott felületről. Jöjjön Varga Máté és Meskó Bertalan, avagy a biológia egyes területeit feldolgozó Critical Biomass és az egészségügyi témában íródott MedIQ.


A 98 blogot tartalmazó listából való kiválasztás önkényes alapon történt. Fontos szempont volt, hogy olyan írókat válasszak, akik már kaptak valamilyen elismerést, díjat oldalukkal, munkájukkal kapcsolatban. Törekedtem továbbá arra, hogy ez a nyolc napló ne egy, vagy két tudományterület fedjen le, hanem lehetőség szerint vegyesen, több témakörben íródjanak. Fontosnak tartottam, hogy lehetőleg olyan oldalakat vizsgáljak, amelyek szerzőinek blogolási szokásai (bejegyzések gyakorisága, hossza és az író által felhasznált eszköztár) különbözik egymástól. A kiválasztott naplók közé olyan szerzők oldalai is felkerültek, akik jelenleg inaktívak, azonban amikor még működtek, sokan ismerték és szerették őket. A „halott” blogok átnézésével az volt a célom, hogy megtudjam, mi lehet az oka egy több évig sikeresen működő napló elhalásának.


CRITICAL BIOMASS

criticalbiomass_fejléc2_pscr

A Critical Biomass blog fejlécének képernyőfelvétele

Varga Máté fejlődésbiológus 2005-ben indította el Critical Biomass névre keresztelt oldalát, mely kiválasztottaim legidősebb tagjának számít. A három állandó, biológus szerzővel rendelkező blog kezdetben a legfrissebb evolúciókutatások bemutatásával és az akkor nagy népszerűségnek örvendő neo-kreacionista tanok és elméletek cáfolásával foglalkozott. „Mára már egy kicsit általánosabb a blog célkitűzése, számos egyéb áltudományos nézet került célkeresztbe az évek során, illetve folyamatos késztetést érzek/ érzünk, hogy azokat a dolgokat, melyeket szakmailag izgalmasnak találunk, a szélesebb közösségnek is bemutassuk.”– mondta Varga Máté.

Oldalával kapcsolatban az író saját szakmáján belül sok visszajelzést kapott, és a díjakra sem sokat kellett várnia. A 2006-os Goldenblog verseny Techblog kategóriájának 3. helyezettje lett, majd 2007-ben ugyanezen kategória 2. helyezettje. A 2008-as évben a Hírblog kategória bronzérmét hozták el a biológusok. A naplózásnak köszönhetően olyan hazai, ismeretterjesztéssel foglalkozó lapok, és oldalak keresték fel az alapítót, mint az Origo tudomány rovata, vagy az Élet és Tudomány. A kutató nevéhez köthető a Budapest Science Meetup rendezvény is, melyen szakemberek mesélnek közérthetően kutatásaikról, eredményeikről, terveikről vagy éppen aktuális, sokakat érdeklő tudományos témákról. A program blog oldala jelenleg a 444.hu (híroldal) részeként üzemel.

Varga Máté szerint a blogolásnak fontos szerepe van/ lenne abban, hogy a legújabb tudományos híreket mélyebben, közérthetően, szórakoztatóan magyarázzák meg, azonban a naplózók ezt a szerepet csak ritkán tudják betölteni. „Nagyon nehéz megtalálni azt az időt, amikor ezzel tudunk foglalkozni, hiszen pénzt nem kapunk érte, de az időt a saját szabadidőnkből, egyéb dolgainkból kell lecsípnünk.” – teszi hozzá Varga Máté. A biológus mindenesetre a jövőben is folytatni szeretné a naplózást és tervei közt szerepel egy (e-)könyv kiadása is, melyben az oldal hosszabb írásaiból szemezgetne.

 

Az oldal aktivitása

Az indulás igen intenzív volt, a 2006-os évben 200 körüli bejegyzés került fel az oldalra, mely heti átlag 4 frissülést jelentett. Ez a szám a következő két évben körülbelül a felére csökkent, azóta viszont (a kisebb ingadozásoktól eltekintve) beállt egy stabilabb, 80 körüli értékre. A 2015-ös adatok alapján a blogra a heti két frissülés jellemző. A közérthetőséget illetően a blog sokszor túl szakmainak tűnhet. A tartalmak közt akadnak könnyedebb írások, de sok esetben a cikkek megértése előképzettséget igényel, így könnyen lehet, hogy a biológiában járatlanoknak nehézséget okoz ezek értelmezése.

A Critical Biomass oldal éves bejegyzéseinek száma

A Critical Biomass oldal éves bejegyzéseinek száma


MEDIQ

Dr. Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató 2007-ben kezdett bele a MedIQ blog írásába. A speciális szakma létrehozójaként a kutató célja olyan megoldások, szolgáltatások, könyvek és leírások létrehozása, melyek felkészítik az egészségügy minden szereplőjét (legyen az orvos, ápoló vagy a páciens) a jövő orvoslására. „Már most el kell kezdenünk felkészíteni minden szereplőt ahhoz, hogy a különböző technológiákat – a mesterséges intelligenciától kezdve a robotikáig – be lehessen úgy venni a mindennapi orvoslásba és egészségmenedzsmentbe, hogy azok a beteg-orvos humán kapcsolat megmaradásán túl kiegészítsék, gyorsítsák és hatékonyabbá tegyék az orvoslás folyamatát.”– magyarázta szakmáját Meskó Bertalan a Dehir.hu-nak.

Montázs a ScienceRoll, Webicina és The Medical Futurist (Meskó Berci YouTube csatornája) oldalak képernyőfelvételeiből

Montázs a ScienceRoll, Webicina és The Medical Futurist (Meskó Berci YouTube csatornája) oldalak képernyőfelvételeiből

Az interneten csak Berciként emlegetett szakember célja, hogy csökkentse az egészségügy és a digitális technológiák közötti űrt. A hazai és külföldi neves egyetemeken (mint például a Yale, Harvard, Stanford) tartott rendszeres előadások mellett a kutató rengeteg időt tölt a gép előtt. A MedIQ mellett Berci egy angol nyelvű naplót, a ScienceRoll-t is vezeti, mely zsinórban többször is első helyezett lett a világ egyik legrangosabb orvosi blogversenyének (Medgadget Weblog Awards) orvosi technológia kategóriájában. Ezen kívül megalkotója a webicina.com-nak, melynek létrehozását az interneten nehezen fellelhető és megbízható orvosi források ihlették. Az oldalon szakemberek, szakértő páciensek és egy nemzetközi csoport közösen gyűjti a világ legjobb orvosi forrásait, legyen az egy Facebook oldal, blog, videó csatorna vagy mobilalkalmazás.

A sok nemzetközi oldal mellett a magyar blog fenntartására is ügyel a kutató. Elmondása szerint 2006 óta szinte minden nap ír egy új bejegyzést mellyel olvasóit igyekszik informálni a legújabb, legérdekesebb orvosi/informatikai fejlesztésekről. Ahogy angol nyelvű oldala, úgy a MedIQ is büszkélkedhet elismerésekkel. A 2009-ben megrendezett Goldenblog versenyen a közönség és a zsűri szavazata alapján 4. helyen végzett a Hírblog kategóriában. Online naplóját, fennállása óta csaknem 1,7 millióan látogatták meg. Írásait és bejegyzéseit páciensek és kollégák egyaránt szívesen olvassák és az oldal kapcsán számos konferenciára hívták el a kutatót. Támogatókból tehát nincs hiány, Berci így mindenképpen folytatni szeretné a blogolást. Véleménye szerint ennek a műfajnak óriási szerepe lehet az ismeretterjesztésben, amennyiben a szerzőnek sikerül közérthetően elmagyarázni a tudomány bonyolult kérdésköreit.

 

Az oldal aktivitása

Az indulás óta a bejegyzések száma összesen közel 1.800-ra tehető. A legtöbb bejegyzés az első évben került fel a felületre, amikor is a frissülések száma meghaladta a 350-et. A következő években csökkenés figyelhető meg, ami 2011 körül beállt egy viszonylag fix, 150 körüli értékre. Ez a szám magyar viszonylatban kiemelkedőnek számít, ritkán fordul elő, hogy egy blogoló ennyire rendszeresen, heti körülbelül 3-4 új tartalommal bővítse oldalát. A honlap aktivitását bemutató grafikonon jól látszik, hogy az író törekszik az állandóságra, és ha az év további részében sikerül tartania az eddigi szintet, akkor hasonló bejegyzésszámot érhet el az év végére, mint ami az elmúlt pár évben jellemző volt.

A naplót böngészve az olvasó illusztráltságban, hosszban és témában is igen vegyes tartalmakat találhat. Ezek az anyagok nem csak szakmabelieknek, a nagyközönségnek is szólnak, így az orvoslásban járatlan olvasóként sem lesz gondunk az érthetőséggel.

A MedIQ blog éves bejegyzéseink száma

A MedIQ blog éves bejegyzéseink száma


A következő bejegyzésben jön a mezőny legfiatalabb, tévhitekkel fogalakozó tagja, írok egy elhalványuló csillagról és listám legaktívabb, a tudományt olykor tágabban értelmező szerzőjéről. Blogokra fordítva a szót, jövő héten a Ködpiszkáló, Toochee és a Knights of Cydonia Region oldalakkal ismerkedhettek meg.

Tuczai Emese bevezető gondolatai, a sorozat további bejegyzései az alábbi linken érhetők el

TE-contact

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s