Szakértőnk

TE2

A Fizika alapszakot elvégezve biztos voltam benne, hogy nem lesz belőlem híres tudós vagy elszánt kutató, ugyanakkor a tudományt nem szerettem volna teljesen „elengedni”. Eme kettős érzés vezetett oda, hogy rájöttem, nem művelni fogom, hanem írni róla, így két évvel ezelőtt jelentkeztem az ELTE Tudománykommunikáció a természettudományban mesterszakára. A képzés négy féléve alatt a múzeumi és intézményi kommunikáció mellett a legnagyobb hangsúlyt az újságírás kapta, melyet a szakma legjobbjaitól sajátíthattam el.

A szak lezárását számomra a magyar tudományos blogok felkutatása és elemzése jelentette. Amikor szakdolgozati témát kellett választani, nem sokáig gondolkoztam. A gasztroblogok megszállott olvasójaként az online naplózás műfaja közel állt hozzám, csak úgy, mint a tudomány.

Ma már nyugodtan kimondhatjuk, az internetes naplók az ismeretterjesztés elismert formájává váltak. A blogok térhódításának egyik jeles bizonyítéka, hogy külföldön sok újságíró munkájának részeként internetes naplót vezet. Példának okáért az egyik legrangosabb tudományos újság, a Nature online felülete saját blogokkal rendelkezik, melyeket a lap szerkesztősége, szerzői írnak. De ha nem is, mint saját szellemi termék, a kutatói blogok a zsurnaliszták fontos forrásai lehetnek. Mivel a tudományos újságírók munkájában egyre nagyobb szerephez jut ez a műfaj, így szakmailag is fontosnak tartottam, hogy amennyire lehet, feltérképezzem a hazai helyzetet. Megvizsgáltam, hogy hány „élő” és már esetleg „elhagyatott” felület található a világhálón, mennyien foglalkoznak itthon a műfajjal.

A legismertebbek közül 8 oldalt részletesebben is elemeztem, hogy megismerhessem a sikeres hazai blogolók céljait, motivációit és módszereit, és az oldalaik legfontosabb jellemzőit. Megvizsgáltam a bejegyzések gyakoriságát, hosszát, stílusát, népszerűségét, illusztrációit és még sok egyéb szempontot, melyek áttekintése reményeim szerint lehetőséget ad arra, hogy kialakíthassak egy általános összképet a magyar tudományos blogszféra jelenlegi állapotáról és jellemzőiről. Az elkövetkezendő hetek posztjai erről szólnak majd.

TE-contact

Hírdetés