V. bejegyzés: KUTATÓK A NETEN

Ebben a posztban az eddigiektől eltérően most csak egy blogról írok, mely azonban sok másikat foglal magába. Paszternák András jó pár éve próbálja közösségbe szervezni naplóírókat és népszerűsíteni a tudományos blogokat.

KUTATÓK A NETEN

A Kutatók a Neten oldal talán az egyetlen olyan kezdeményezés hazánkban, mely arra törekszik, hogy a különböző tudományos területeken íródott naplókat népszerűsítse valamint egy helyre, közösségbe szervezze. Bár ebben az esetben nem egy klasszikus blogról van szó, a műfaj sikerességéhez nagyban hozzájárul ez a fajta kezdeményezés, így elengedhetetlennek tartottam, hogy a kiválasztottak egyike a vegyész, dr. Paszternák András gyűjtőoldala legyen. A külföldi tudományos blogok egyre növekvő száma magával hozta azok valamiféle összefogását, egy helyre gyűjtését. Ez nem csak az írók, az olvasók szempontjából is elengedhetetlen volt, az így kialakított „közösségeken” belül ugyanis könnyebb a tájékozódás, kapcsolattartás, egymás támogatása. Hazánkban eddig ilyen jellegű kezdeményezés nem sok akadt. Bár a Nemzeti Kiválósági Program keretében létrejöttek kisebb csoportok (a pályázatot nyert kutatók által írt blogok), akik kapcsolatban állnak/ álltak egymással, ez igen szűk réteget fed csak le. Paszternák András egy olyan magyar felületet szeretett volna létrehozni, ahol a műfaj művelői kapcsolatot ápolhatnak, találkozhatnak és tanulhatnak egymástól. Ennek céljából hozta létre 2010-ben a Kutatók a Neten internetes portált, mely a hazai tudományos bloggereket és weboldal szerkesztőket hivatott összefogni.

A Kutatók a Neten képernyőfelvétele

A Kutatók a Neten képernyőfelvétele

Indításkor a szerző már széles körű tapasztalattal rendelkezett egy ilyen jellegű felület létrehozását illetve működtetését illetően, ugyanis az ő nevéhez köthető a nemzetközi szinten ismert Nanopaprika néven futó közösségi portál is. Az eredeti elképzelések szerint az oldal magyar, nanotechnológiával foglalkozó és a téma iránt érdeklődő embereket (tanárokat, kutatókat, diákokat) gyűjtötte volna össze egy közösségi oldalra. Mivel a terület elég specifikus, szűk a hazai fórum, az oldalt nem érte volna meg Magyarországra koncentrálni, így végül nemzetközi kezdeményezés lett belőle. A közösségi motoron futó oldal, 2007-es indulása óta az egész világon ismert nanotechnológiai információforrássá vált és mára több, mint 8000 regisztrált felhasználóval rendelkezik.

A külföldi sikereket követően a kutató itthon is szeretett volna egy hasonló közösséget létrehozni, azonban ebben az esetben már a tudomány sokkal tágabb területeiben gondolkova. A vegyész a Kutatók a Neten megalapítását követő két évben a Kutatók éjszakája program keretében tartott blogtalálkozókat, amiken bár sok író megjelent, többen egyéb kötelezettségeik miatt nem tudtak részt venni. A két év alatt kiderült, hogy elfoglaltságuk miatt, nagyon nehéz ezeket az embereket egyszerre, egy helyre összeszervezni, így 2013-ban és 2014-ben a találkozó már online zajlott, egy úgynevezett Virtuális Találkozó keretében. Ennek lényege, hogy a szervezők egy héten keresztül a rendelkezésükre álló fórumokon (klasszikus sajtó, weboldalon, Facebook oldalon, Twitteren) a résztvevők bemutatkozó anyagait terjesztik. A módszer célja, hogy minél többen tudomást szerezzenek a tudományos témákban író online naplózókról.

2013-ban egy hét alatt 5644-en keresték fel a találkozó weboldalát, 2715ször klikkeltek a bemutatkozásokat tartalmazó virtuális standokra, ahonnan 1037-szer tovább is kattintottak a blogokra/weblapokra. A 2014-es évi találkozó felvezető hétvégéjén és a program hete alatt, 1991-en keresték fel a kutatok.net weblapot. Az aloldalak letöltésének száma 6092 volt.

A 2013-ban tartott virtuális találkozó statisztikai adatai

A 2013-ban tartott virtuális találkozó statisztikai adatai

Az egy hetes intenzív blog népszerűsítésen túl az oldal igyekszik friss tartalommal szolgálni az országban tartott tudományos rendezvényekről, foglalkozásokról és a különböző tudománynépszerűsítésről szóló friss hírekről. Ezek a tartalmak a weboldalon túl a Facebook oldalon is megjelennek. A vegyész fontosnak tartja az ismert közösségi oldal használatát, véleménye szerint ezen a felületen lehet a legtöbb embert elérni. Az üzenetek itt érek el leggyorsabban a legszélesebb kört, ami egy fix bázissal való kapcsolattartás esetében kulcsfontosságú. A lelkes tudománynépszerűsítő, az online közösségek építésén túl sokat foglalkozik óvodásokkal és középiskolásokkal, akiknek interaktív foglalkozásokat tart. A Kutatók a Neten segítségével ezeknek a kezdeményezéseknek is igyeszik egy online hátteret biztosítani.

A jövőben a vegyész célja, hogy kilépve újra a virtuális világból, egy nagyszabású, élő találkozón hozza össze virtuális közösségét. Paszternák András szerint az összefogás, egymásra figyelés, egymástól tanulás és a folyamatos visszajelzés a kulcsa egy jól működő közösség létrehozásának.

A Kutatók a Neten és a Nanopaprika oldalak képernyőfelvétele

A Kutatók a Neten és a Nanopaprika oldalak képernyőfelvétele

Egy hét múlva a naplózókkal készített interjúk és saját tapasztalataim alapján kísérletet teszek arra, hogy összegyűjtsem azokat a tulajdonságokat, melyek egy sikeres tudománnyal foglalkozó blogot jellemeznek.

Tuczai Emese bevezető gondolatai, a sorozat további bejegyzései az alábbi linken érhetők el

TE-contact

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s