Kutató leszek egy napra! Részecskefizikai Diákműhely 2014.

Ind_12014 tavaszán immár tizedszer kerül megrendezésre a középiskolás diákok számára szervezett Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely. Az esemény rendezői a Nemzetközi Részecskefizikai Ismeretterjesztő Csoport (IPPOG/CERN) és a résztvevő országok egyetemei/kutató intézetei. A rendezvények keretében több tucat ország mintegy száz egyeteme és kutatóintézete fogad egy-egy napra sok ezer 16-18 éves középiskolás diákot, hogy megismertessék őket a modern részecskefizika legújabb eredményeivel.

A foglalkozás egy egész napot vesz igénybe. A tanulók délelőtt részecskefizikáról szóló bevezető előadásokat hallgatnak, majd megtekintik az intézmény egy jellemző kísérleti berendezését. Délután kétfős csoportokban a CERN Nagy Hadron Ütköztető (LHC) egyik kísérletében (CMS) mért nagyenergiájú proton-proton ütközések számítógépen megjelenített adatait elemzik. Mérési eredményeiket internetes videokonferencián értékelik és hasonlítják össze az adott napon szereplő 5-6 ország diákjaival, ugyanúgy, mint a nagy nemzetközi tudományos együttműködesek kutatói. A napot egy érdekes kvíz játékkal zárjuk.

A hazai események színhelyei a budapesti MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (korábbi nevén MTA KFKI RMKI), az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központja (Székesfehérvár) valamint a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Intézete. Intézményenként 20-20, iskolánként 2-4 diákot tudunk fogadni. A diákok kiválasztását a jelentkező iskolák tanáraira bízzuk. Érdeklődő, aktív gyerekeket várunk, részecskefizikai előismeret nem, de minimális angol nyelvtudás a csoporton belül legalább egy főnek kívánatos. Tanár kollégákat is szeretettel látunk.

A jelentkezéseket kérjük a rendezők e-mail címére elküldeni, azokat a beérkezés sorrendje szerint fogadjuk el. További információkat az aábbi helyi honlapokon találnak.

A jelentkezéshez küldjék el:
1. az iskola pontos megnevezését!
2. a beküldő tanár neve és e-mail címe!
3. a tanulók nevei és e-mail címei!
(a részvételi sorrend megjelölésével)

A rendezvények időpontjai, a szervezők e-mail címei és a további részletes információkról szóló helyi honlapok:

*** Budapest: árprlis 2.
Jancsó Gábor: http://www.rmki.kfki.hu/~jancso/Reszecskefizikai_Diakmuhely_RMKI/

*** Debrecen: március 12.
Ujvári Balázs: http://falcon.phys.unideb.hu/HPP/

*** Székesfehérvár: március 20.
Horváth Árpád: http://www.arek.uni-obuda.hu/diakmuhely

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s