Élelmiszervizsgálati Közlemények – a megújult lapról

image001Csomagolóanyagok vizsgálata, tejtermékfejlesztés zsírsavösszetétel-módosítással, a hársméz színjellemzőinek változása hőkezelés hatására, az aflatoxin egészségügyi kockázata, baktériumok kommunikációja és annak élelmiszer-tudományi jelentősége – csak néhány cím a megújuló Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap következő számának témái közül. A hazai élelmiszer-tudomány egyik legfontosabb szakmai folyóiratát 2014 januárjától a Wessling Közhasznú Nonprofit Kft. adja ki, ám a változás túlmutat a kiadói jogok puszta átruházásán.
Az olvasók hamarosan egy színes, A4-es formátumú lapot tarthatnak a kezükben, amelyben a kitűnő tudományos cikkek teljes terjedelmükben megjelennek angolul is. Néhány napon belül elinduló honlapunkon (www.eviko.hu) a cikkek kereshetők és digitálisan letölthetők, így a nemzetközi szakmai közvélemény és piac is könnyen hozzáfér majd a megújult tartalomhoz.
A jövőben nagy hangsúlyt fektetünk a tudományok közötti átjárhatóságra, és a tudományos hagyományok megtartása mellett jól olvasható, hasznos anyagokat is elhelyezünk a lapba: fókuszba állítunk fontos témákat, jogértelmezést adunk, követjük a nemzetközi és hazai szakmai élet eseményeit. A lap fő témája természetesen az élelmiszerek vizsgálata marad a továbbiakban is.
Az első lapszámban például az élelmiszerek csomagolóanyagainak vizsgálatát mutatjuk be nagyobb terjedelemben, ehhez kapcsolódóan pedig egy másik, jogi tematikájú cikkben foglalkozunk a műanyagalapú csomagolóanyagok és tárgyak összkioldódás-vizsgálati jegyzőkönyveinek tartalmi követelményeivel is.
Emellett számos, a hazai élelmiszeripart és a tudományos életet egyaránt komolyan érintő témát dolgozunk fel: Egy kutatás ismertetésében választ kerestünk arra, hogy az olajos magvakkal történő takarmány-kiegészítéssel nyert tej, illetve Specidol fantázianevű zsírsavkészítmény gyártásközi felhasználásával befolyásolható- e a termékek (joghurt, sajt) zsírsavösszetétele, és ha igen, milyen mértékben.
A hosszú ideig tartó szállítás vagy tárolás, illetve a nem megfelelő körülmények között végzett feldolgozási folyamatok kedvezőtlenül befolyásolhatják a méz minőségét, és ez a változás az érzékszervi tulajdonságok változását is okozhatja. Erről a témáról szól a „Hársméz színjellemzőinek változása hőkezelés hatására illetve a tárolás során” című tanulmányunk.

Emellett szó lesz a búzaliszt ásványianyag- és fehérjetartalmának változásáról a műtrágyázás hatására. Tanulmányt olvashatnak az aflatoxin egészségügyi kockázatáról és azokról a módszerekről, amelyekkel az Aspergillus penészgombák szaporodása és toxintermelése hatékonyan csökkenthető, az uborka érése során bekövetkező beltartalmi értékváltozásokról, valamint a baktériumok kommunikációjáról és annak élelmiszer-tudományi jelentőségéről.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s