Kémcső Jenő és Spatula Sára a Fillér Utcai Általános Iskolában

iskolaTovább folytatódott Kémcső Jenő és Spatula Sára kalandozása a kémia rejtélyekkel teli világában. Ezúttal a budai Fillér Utcai Általános Iskola 3. a osztályában vendégeskedtek. A gyerekek segítségével elvégzett kémiai kísérletek során  – a háztartásban előforduló alapanyagokat felhasználva – igyekeztek alapvető kémiai és fizikai jelenségekre felhívni a kicsik figyelmét. A szivárvány gyártás, a táncoló tejpacák, az elefánt fogkrém, a csodalámpa és varázs léggömb mosolyt csalt a lelkes harmadikosok arcára. A 45 perces foglalkozás végén kémikus-segédi oklevelet vehettek át a tanulók a fehér köpenybe, gumikesztyűbe és védőszemüvegbe öltözött látogatóktól.

“Kutatóként jó érzés néha kiszabadulni a laboratóriumból, s óvodákban vagy mint most, általános iskolások körében népszerűsíteni a természettudományokat. Nem teszünk egyebet, megállunk egy-egy mindennapi pillanatnál, s egy kicsit más szemmel próbáljuk meg szemlélni a konyhában, az utcán vagy az iskolában megfigyelhető jelenségeket.” – nyilatkozta dr. Paszternák András,  az MTA Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézetében működő Funkcionális Határfelületek Kutatócsoport tudományos munkatársa. Spatula Sára szerepében a gyermekprogramok szervezésével foglalkozó Szendy Barbara működött közre a rendhagyó tanóra lebonyolításában. Köszönet Kiss Virág tanító néninek és Lieberman Mirusnak a meghívásért és szívélyes fogadtatásért.

(képek forrása: az iskola weboldala)

(képek forrása: az iskola weboldala)

Kémcső Jenő és Spatula Sára alakját 2009-ben találta ki Paszternák András és Berényi Szilvia (az MTA Kémiai Kutatóközpont fiatal vegyészei) azzal a céllal, hogy egy óvodai tudománynépszerűsítő programsorozat keretében az informális oktatás módszereit alkalmazva hozza közelebb a molekulák és vegyületek világát az 4-5 éves korosztályhoz.

1 thoughts on “Kémcső Jenő és Spatula Sára a Fillér Utcai Általános Iskolában

Hozzászólás