KUTNET2014: Babák, gyerekek és nyelv – Fehér Krisztina

kb3Babák, gyerekek és nyelv

Egy nyelvészkutató blogja babákról, gyerekekről, nyelvről. A blog a nyelvelsajátítás folyamatát a szélesebb olvasóközönségnek egyrészt közérthető cikkekben mutatja be, másrészt ajánlók formájában egyéb ismeretterjesztő írásokat, szaktanulmányokat, előadásokat, programokat és beszélgetéseket kínál a témában. Az oldal egyaránt szól a babanyelv iránt érdeklődő laikusoknak, illetve a nyelvész és pszichológus főiskolai-egyetemi hallgatóknak, kutatóknak. Az egyszerűen megszövegezett bejegyzések alapvetően a nyelvelsajátítással foglalkoznak, és praktikus tudnivalókkal ismertetik meg a gyerekek nyelvi fejlesztésével a hétköznapi gyakorlatban találkozó pedagógusokat és szülőket.  A cikkeknek ugyanakkor az is céljuk, hogy – főként a tágabb szakmai közönségnek – a babák nyelvi képességének  tanulmányozásán keresztül grammatikai folyamatokat mutassanak be, ezáltal pedig egy újszerű, a kognitív tudományok eredményeire is építő nyelvtani modellt vázoljanak.

Blogíró neve: Fehér Krisztina

Blogíró végzettsége: 2003-ben szerzett magyar szakos tanári diplomát a Debreceni Egyetemen. 2003 és 2005 között a magyar nyelvészet doktori alprogram nappali, a 2005/2006-os tanévben levelező tagozatos hallgatója. 2005-től a Magyar Nyelvtudományi Tanszék tanársegédje. PhD fokozatot 2012-ben szerzett.
Társas-kognitív nyelvészettel, ezen belül is főként fonológiával, morfológiával, nyelvelsajátítási, nyelvelméleti-tudománytörténeti kérdésekkel foglalkozik. Általában hangtani, alaktani és szociolingvisztikai tárgyakat oktat.

Blog elérése: http://babanyelv.blog.hu/

Hozzászólás