KUTNET2014: ArchívNet – Dékány Szilveszter

kb12ArchívNet

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben indította útjára a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő és levéltári kutatások eredményeit bemutató folyóiratát. Az ArchivNet eleinte döntően 1945–1989 közötti iratokat tett közzé, de a szerkesztőség nem zárkózott el más érdekes 20. századi forrás közlésétől sem. A Magyar Országos Levéltárban őrzött iratanyag összetétele és a megnövekedett érdeklődés a magyar történelem korábbi korszakai iránt azonban arra indította a szerkesztőséget, hogy a 19. század közepétől is megjelentessen eddig ismeretlen forrásokat.

Újdonságok, korábban ismeretlen dokumentumok és kutatói eredmények közreadása nemcsak a történészek munkáját segítheti, hanem a szakmán kívüli érdeklődők figyelmére is méltán tarthat számot. Az ArchívNet alapításának elsődlegesen az volt a célja, hogy a szerkesztők és szerzők felhívják a figyelmet az elmúlt korszak érdekességeire, kiapadhatatlan forrásbázisára

A 2009-ben megújult portál évi hat számot jelentet meg, számonként 5-6 cikkel. Az olvasó a forrás témájának megfelelő tematikus rovatokba gyűjtve találja meg a publikációkat. Az egyes cikkek kulcsszavakkal való ellátottsága biztosítja a hasonló témájú publikációk ajánlását, ezzel blogszerűvé téve az oldalt. A bemutatott források túlnyomórészt, de nem kizárólag a Magyar Nemzeti Levéltár állományában vannak, szerzőink levéltárosok, történészek, tudományos kutatók.

Weboldal szerkesztője Dékány Szilveszter

Szerkesztő végzettsége: történész-levéltáros, multimédia-fejlesztő 

Weblap elérése: http://www.archivnet.hu/ 
 

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s