AfrikaBlog

KB15-07Bemutatkozás:

Biedermann Zsuzsánna vagyok, az MTA Világgazdasági Intézetének Afrika-kutatója és a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének Afrika Tanulmányok-oktatója.
Mit is jelent Afrika egy gazdasági szakember számára és miért indítottam róla blogot? Afrika számomra az emberiség bölcsője, és hatalmas ellentmondásokkal teli kontinens: a természettel összhangban élő ősi törzsek és a városok nyomornegyedeiben tengődő milliók ugyanúgy jellemzik, mint a békében egymás mellett élő különböző népcsoportok és a népirtások. Talán nincs más hely a földön, ahol ennyi szélsőséget találnánk.
Tudományos érdeklődésem arra indít, hogy objektív módszerekkel is megvizsgáljam: milyen tényezők hátráltatják vagy segítik a földrész országainak fejlődését, hogyan magyarázható Afrika gazdasági elmaradottsága. Az afrikablog.hu azért íródik, mert szeretném, ha a magyar embereknek reálisabb és pozitívabb képük alakulna ki Afrikáról. Ennek érdekében a kutatásaim során megismert témákról blogposztokat írok ismeretterjesztő, könnyen olvasható formában, de mégis tudományos alapossággal. A blogposztok rövidsége ellenére mindig próbálok mögöttes összefüggésekre is rávilágítani az ismertetett ország, társadalmi jelenség vagy gazdasági probléma kapcsán.
Hosszú távon azt szeretném elérni, hogy a magyarok ne féljenek Afrikától, hanem érdeklődéssel forduljanak az afrikai problémák és emberek felé, és árnyaltabban tudják megítélni az Afrikából érkező változatos (de általában inkább negatív képet festő) híreket.
Mivel én magam még csak néhány afrikai országban jártam, igyekszem olyanokat megszólaltatni, akik hosszabb időt is töltöttek Afrikában. Az Afrikában élő magyarok című interjúsorozat reményeim szerint közelebb hozza az Olvasókhoz eme sokszínű kontinens népeit, kultúráját, szokásait, életmódját. A képgalériák révén pedig akár az afrikai emberek mindennapjaiba is betekintést nyerhetnek azok, akik figyelemmel kísérik az afrikablog.hu posztjait.
Annak érdekében, hogy a blog minél változatosabb legyen, és a hazai afrikanisták minél szélesebb körét bevonjam a szakmai munkába, rendszeresen várhatók vendégposztok, amelyek az afrikai valóság más-más szeletét mutatják be.
Jó olvasgatást kívánok!

Blogger: Biedermann Zsuzsánna

A szerzőről:

Beosztás: tudományos munkatárs

Kutatási terület:

 • Szubszaharai afrikai gazdaságok
 • Fejlesztő patrimonializmus
 • A fejlesztő állam Afrikában
 • A növekedés politikai és intézményi feltételei, fenntartható fejlődés és szegénységcsökkentés

Tanulmányok

 • 2013           PhD-fokozat megszerzése
 • 2009–2013   Corvinus Egyetem Társadalomtudományi kar, Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskola, Ph.D. hallgató
 • 2006–2008   Corvinus Egyetem Társadalomtudományi kar, Nemzetközi tanulmányok szak (Master), Nemzetközi kapcsolatok szakértő
 • 2002–2006   Széchenyi István Egyetem,Győr, Jog- és Gazdaságtudományi Kar, Nemzetközi kapcsolatok szak (BSc), Nemzetközi kapcsolatok szakreferens

Munkatapasztalat

 • 2013–   Magyar Tudományos Akadémia, Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Világgazdasági Intézet, tudományos munkatárs
 • 2010–2013 Magyar Tudományos Akadémia, Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Világgazdasági Intézet, fiatal kutató

Válogatott publikációk

 • Rwanda: developmental success story in a unique setting. Budapest: Institute of World Economics, Centre for Economic and Regional Studies, Hungarian Academy of Sciences, 2015. 21 p. (IWE Working Papers; 213.) (ISBN:978-615-5447-97-6)
 • Genocídium és destabilizáció az afrikai Nagy Tavak régióban: A konfliktusok gazdasági vetülete. MONOGRÁFIA (2015) Publikon Kiadó
 • Mobutu bukása, a ruandai hutu menekültek ellen elkövetett atrocitások és a kelet-zairei instabilitás regionális hatása. KÜL-VILÁG (ONLINE) 10:(3-4) pp. 42-57. (2013)
 • Népirtás Burundiban: 1972. AFRIKA TANULMÁNYOK 7:(1) pp. 71-88. (2013)
 • A ruandai népirtás és a nemzetközi közösség passzivitása. AFRIKA TANULMÁNYOK 7:(2) pp. 61-94. (2013)
 • Genocídium és destabilizáció az afrikai Nagy Tavak régióban: Ajánlások a megelőzésre. DOKTORI DISSZERTÁCIÓ (2013), Budapesti Corvinus Egyetem, Nemzetközi Tanulmányok Doktori Iskola, 223 p.
 • A védelem felelőssége. NEMZET ÉS BIZTONSÁG 5:(1) pp. 52-63. (2012)
 • A genocídium fogalmának értelmezéséről: Some thoughts on the definition of genocide. JOGELMÉLETI SZEMLE 2011/4: pp. 1-21. (2011)

Blog elérése: http://afrikablog.hu

Olvass bele!

Vissza a Kut@tók a Neten 2015 menüjéhez, ahol szavazhatsz kedvenc oldaladra

partner

Hírdetés

One thought on “AfrikaBlog

 1. Visszajelzés: „Mert kutatni mindenki szeret…” – előszó a jubileumi Kut@tók a Netenhez | Kut@tók a Neten

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s