A tankönyvön túl

KB15-16

Bemutatkozás:

A két világháború közti időszak magyar és egyetemes története történész szemmel.
A blog kapcsolódik az OFI idén megjelent 11. osztályos történelem tankönyvéhez is, mivel a tankönyv vonatkozó fejezetei a blog szerzőjének háttéranyagaiból készültek. A blog egyik  célja, hogy kiemelje a lényeget és kiegészítse a szűkre szabott tankönyvleckéket olyan fontos és érdekes részletekkel, amelyek jobban érthetővé teszik a két világháború közti korszakot.
A blogon megjelenő bejegyzések azonban nem csak a középiskolás diákokhoz és tanáraikhoz szólnak, hanem mindenkihez, akit érdekel az az izgalmas időszak, amikor az első világháborúval lezárult a komótosan hömpölygő tizenkilencedik század, s új, sebesebb folyású, zuhatagos irányba terelődött a történelem folyama.

Blogger: Paksa Rudolf

A szerző végzettsége:

Paksa Rudolf vagyok, történész. 1981-ben születtem a Veszprém megyei Ajkán. Szülővárosomban jártam általános iskolába, aztán a veszprémi Lovassy László Gimnázium számítástechnika tagozatára, ahol 2000-ben érettségiztem. Ezt követően az ELTE-re jártam egyetemre, ahol 2006-ban diplomáztam történelem szakon. Ugyanitt 2012-ben PhD-fokozatot szereztem modernkori magyar történelemből. 2009 óta az MTA Történettudományi Intézetének kutatójaként dolgozom. Fő kutatási területem a Horthy-korszak, különösen pedig a nyilas mozgalom története. E témában eddig három könyvem és számos szakcikkem, ismeretterjesztő írásom jelent meg.
Amint az a blogból is látszani fog: szeretek olvasni és filmeket nézni. Történész kollégáim jelentős részéhez hasonlóan én is úgy gondolom, hogy nem csak a politikatörténet és a háborúk fontosak, hanem a gazdasági folyamatok, a társadalmi változások, a kultúra és a mindennapi élet története is. Szerintem a történelem egyszerre tanulságos és érdekes. Ezért érdemes tanítani. A történelem megismerése olyan, mint egy játék, amelyben meg kell tudnunk érteni más korokban, más körülmények közt élt emberek tetteinek mozgatórugóit. Azt gondolom, hogy néha az egészen apró jelenségek elemzése segíthet ebben, de közben arra is képesnek kell lennünk, hogy a nagyobb összefüggéseket is meglássuk. Eközben pedig olyan képességeinket fejlesztjük, amelyek saját korunk, saját környezetünk jobb megértését is segítik.

Blog elérése: https://atankonyvontul.wordpress.com/

Olvass bele!

Vissza a Kut@tók a Neten 2015 menüjéhez, ahol szavazhatsz kedvenc oldaladra

partner

Hírdetés

2 thoughts on “A tankönyvön túl

  1. Visszajelzés: „Mert kutatni mindenki szeret…” – előszó a jubileumi Kut@tók a Netenhez | Kut@tók a Neten

  2. Visszajelzés: Keressetek minket a Kut@tók a neten! virtuális standjain!!! | A TANKÖNYVÖN TÚL

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s