Lángoló diákok – “testüket feláldozva a fizika és a kémia szeretete iránt”, avagy a tudománynépszerűsítés határai

Tegnap este óta próbálok felocsúdni a sokkból, amely a kedvelt tudománynépszerűsítő pályázat, a Tudásfeltöltés egyik videójának megtekintése után ért. Először arra gondoltam, talán hagyni kéne az egészet, mindenkinek a magánügye mikor és hogyan gyújtja fel önmagát és környezetét. A lelkiismeret mégis a billentyűzethez szólít, egyrészt vegyészként, másrészt a tudománynépszerűsítés terén végzett tevékenységek folytán írom le gondolataimat.

lang

“Az UMSZKI-s diákok testüket feláldozva a fizika és a kémia szeretete iránt földgázzal és szappannal kísérleteznek.” – hirdeti a képaláírás a videó alatt.

Lassan, szóról szóra olvasom el újra és újra a fenti mondatot. Nem akarom elhinni, hogy a kisfilm készítése során, a pályázatok befogadásának menetében nem akadt egy tanár vagy más “normál paraszti ésszel” megáldott szakember akinek elérése lett volna a törlés gombhoz. Végigülve számtalan munkavédelmi oktatást, találkozva laborbalesetek során megsérült kollégákkal tényleg nem értem, mit oktatunk ezzel a filmmel? Szép dolog a tudomány, a kémia és a fizika szeretete, de a legfontosabb – még ha kicsit közhelyesen is hangzik -, az emberi egészség. A pályázatra érkezett számos alkotásban ott a kesztyű, a védőszemüveg, a laborköpeny, aztán jönnek a lángoló iskolások, s lerombolnak mindent, amit a biztonságos kísérletezésről oktatnak (?) a középiskolákban. Nem gondolom, hogy a filmet készítő lelkes diákok lennének a hibásak, őket csak magával ragadta a kísérletezés ereje.

l2El is mondják a videó végén, mi miért történik, mi védi meg őket az égési sérülésektől. Persze, kérdés, az avatatlan diáktársak végignézik-e a kisfilmet, vagy hamarabb nyúlnak a gyufáért.

A diákok már lángolnak, remélem az osztály, az iskola még nem.

/képek forrása: http://www.tudasfeltoltes.hu/langolo_diakok/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s