Kémcső Jenő, Spatula Sára és Lombik Lilla a Kutatók Éjszakáján

kemjHatvan – 5 és 9 év közötti – gyerek szerzett kémikus-segédi oklevelet a Kutatók Éjszakáján az MTA Természettudományi Kutatóközpont “Tudományos gyermekmegőrző” programján.

Amíg a szülők és nagyobb testvérek előadásokat hallgattak, laboratóriumokat látogattak vagy interaktív foglalkozásokon vettek részt a kutatóközpontban, a legkisebbek a kémia rejtélyes világát ismerhették meg az informális oktatás módszereinek segítségével. Kémcső Jenő (dr. Paszternák András, MTA TTK Funkcionális Határfelületek Kutatócsoport) és Spatula Sára (Szendy Barbara) harmadik társa ezúttal Lombik Lilla (Pávai Mária, MTA TTK Funkcionális Határfelületek Kutatócsoport) volt.

kn1A négy alkalommal megtartott, 45 perces “kémia órák” keretében a háztartásban fellelhető alapanyagok (cukor, só, tej, víz, ételfesték, ecet, élesztő és szódabikarbóna) segítségével kísérleteztek az ifjú kémikusok, megfigyelve néhány alapvető fizikai és kémiai jelenséget. A kicsik aktív közreműködésével készült el a cukorszivárvány, a csodalámpa és végre Kémcső Jenő is megtanulhatott léggömböt fújni.

A kémiát játékos formában – 4-5 éves gyerekek bevonásával – bemutató “Anya, akkor te is kémikus vagy?” című foglalkozást Paszternák András és Berényi Szilvia (az MTA Kémiai Kutatóközpont fiatal vegyészei) állította össze a Tudástársadalom Alapítvány által életre hívott Lángész projekt keretében 2010-ben. 2013-ban Szendy Barbara közreműködésével az oktatási programot kiterjesztették az általános iskolák alsó tagozataira. További információ a projektről

1 thoughts on “Kémcső Jenő, Spatula Sára és Lombik Lilla a Kutatók Éjszakáján

Hozzászólás