Kémcső Jenő és Spatula Sára másodszor a zuglói Benjámin Óvodában

oviKémcső Jenő és Spatula Sára újabb kalandjai 2013. november 8-án indultak a BZsH Benjámin Óvodában. Az intézmény vezetőinek – Rádai Éva és Bíró Ildikó – meghívására éledt újjá a két éven át szünetelő tudománynépszerűsítő kezdeményezés. A kémiát az informális oktatás módszereivel népszerűsítő foglalkozás ma ismét visszatért Zuglóba, hogy a gyerekek újabb generációihoz hozza közelebb a természettudományok világát. A kémikus-segédek között szép számban akadtak olyanok is, akik már kísérleteztek együtt a két főhőssel.

A rendhagyó óvodai program során mindennapi jelenségeket vizsgáltak a kicsik, a háztartásokban előforduló alapanyagokat felhasználva. Az ételfestékek színes világa, az ecettel, olajjal és tejjel végrehajtott bemutatók mindenkit elvarázsoltak. A jég, a cukor, a só is fontos szerephez jutott a két turnusban, közel 40 gyermeket megmozgató délelőttön. Az 50 perces foglalkozás végén oklevélben részesültek az óvodások.

 

Spatula Sára szerepében ezúttal is Szendy Barbara működött közre, Kémcső Jenőt dr. Paszternák András (MTA Természettudományi Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Funkcionális Határfelületek Kutatócsoport) alakította.


A kémiát játékos formában bemutató foglalkozás eredeti változatát Paszternák András és Berényi Szilvia (az MTA Kémiai Kutatóközpont fiatal vegyészei) állították össze 2010-ben. 2013-tól Spatula Sára szerepében Szendy Barbara ifjúsági vezető és programszervező működik közre. Bővebb információ itt

Hozzászólás