BME Fizikai Inézet – Kutatók Éjszakája

mail.google.comMűegyetem Fizikai Intézet
Kutatók Éjszkája
2015. szeptember 25.
F-29 előadó

16001730 Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika I.

A Műegyetem Fizikai Intézetéből indult útjára a Kutatók éjszakája. Már akkor szerettük volna, ha a nagyközönség megismeri és megszereti a fizikát, ez a célunk mit sem változott! A fizika alaptudomány, amely nélkül a modern társadalom összeomlik, ezért évről-évre várjuk a lelkes híveket, akik fizika szeretetükkel és tudásukkal tovább „fertőzhetik” a környezetüket. Ahogy eddig is kiragadjuk a fizika legszerethetőbb részét a kísérletezést, és ennek szenteljük ezt a délutánt.


Ebben a másfél órában az intézetünkben bemutatható kísérletekből válogatunk, azt szeretnénk megmutatni, hogy a fizika mennyire szövi át a mindennapjainkat, és ezzel rávilágítani a fizika tudás-tanulás fontosságára.

18001845 Dr. Juhos István: Geomatech, mobilt a kézbe!


A GEOMATECH a diákok számára vonzó technológiai újdonságokat, pl. okostelefont alkalmaz a matematika és természettudományos oktatás területén, hogy vonzóbbá tegye az érintett tantárgyakat és érthetőbbé az elsajátítandó ismereteket. Ehhez a kezdeményezéshez kapcsolódik az előadás, amely során bemutatjuk, hogy a mobiltelefonok milyen lehetőségeket rejtenek magukban, amelyekkel fel lehet fedezni a körülöttünk lévő világot. A mobil eszközeink a kamerákon és mikrofonokon túlmenően több olyan érzékelővel rendelkeznek, amelyekkel a környezetünk jelenségei megfigyelhetők. Ízelítőt szeretnénk adni ahhoz, hogy ez mégis hogyan lehetséges, hogy mindenki otthon és az iskolában folytathassa a kreatív kísérletezést.

A mobil legyen veled!


19
152100 Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika II.

2005-ben a Fizika Évében a Mindentudás Egyeteme, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum és a Műegyetem Fizikai Intézete közösen, indított el egy előadás sorozatot, a Kutatók Éjszakáját. Azon az éjszakán még csak minket választhattak, tavalyra több mint kétezer fölé nőtt ez a szám!

Már akkor, a Fizika Évében is fő célnak tartottuk, hogy a fizikára irányítsuk a figyelmet. Hiszen a természettudományok alapos ismerete adhat helyes választ korunk megválaszolandó kérdéseire és adhat megoldást problémáinkra. Környezetszennyezés, energiaellátás, fenntartható fejlődés ezek legfontosabb mindenkit érintő problémák. A kísérletezésnek nagyon fontos szerepe van a természettudományos szemlélet megalapozásában. Ebben a másfél órában az intézetünkben bemutatható kísérletekből válogatunk, azt szeretnénk megmutatni, hogy a fizika mennyire szövi át a mindennapjainkat, és ezzel rávilágítani a fizika tudás-tanulás fontosságára.

Az előadások a Műegyetem F épületének F29-es előadójában tekinthetők meg. Az előadó a Budafoki út felőli első, jobb oldali lépcsőház segítségével közelíthető meg.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s