Kutatók a Neten 3.0: Elfeledett pécsi nők nyomában… – Árvai Tünde

KN7Az Elfeledett pécsi nők nyomában… címet viselő blog 2012 áprilisa óta működik. Létrehozását az a felismerés motiválta, hogy Pécs város helytörténetírása meglehetősen mostohán kezeli a nőtörténet kutatását. Alig találni olyan munkát, amely valamely helyi kiemelkedő közéleti személyiség, oktatási intézmény vagy társadalmi egyesület történetének rekonstruálására vállalkozott volna, annak ellenére, hogy különösen a 19. század közepe óta az országos tendenciáknak megfelelően Pécsett is lendületet vett a nők intézményes oktatása, társadalmi önszerveződése és a szabadidő aktív eltöltésére is új lehetőségek adódtak. A kezdetben elsősorban a két világháború közötti konzervatív nőmozgalommal foglalkozó blog mára szélesítette látókörét és a századforduló feminista mozgalmának helyi történéseivel is igyekszik foglalkozni. Forrásbázisát a Csorba Győző Megyei Könyvtár helytörténeti gyűjteményében található szakirodalmi feldolgozások és korabeli sajtóanyagok, a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltárában található iratcsomók és a szerző saját gyűjteményében található sajtótermékek és egyéb kiadványok alkotják. Életrajzok, intézménytörténeti adalékok, nőegyesületek eredményei egyaránt helyet kapnak ezen a színes palettán, amelynek üde foltjait jelentik a sok esetben korábban, ilyen kontextusban nem publikált képillusztrációk. A pécsi nőtörténeti mozaikok között egyaránt találnak újdonságot a 20. századi köztörténettel foglalkozó történészek, a leánynevelés intézményes és iskolán kívüli kereteit kutató neveléstörténészek, de a humorosabb történetek szólhatnak bárkinek, aki érdeklődéssel fordul Pécs város históriája vagy a letűnt korok elfeledett nőinek világa felé.

Blogíró neve: Árvai Tünde

Blogíró végzettsége: történelem szakos bölcsész és tanár (Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Interdiszciplináris Doktori Iskola doktorjelöltje)

Blog/weboldal elérése: http://pecsi-notortenet.blog.hu/

Hírdetés

4 thoughts on “Kutatók a Neten 3.0: Elfeledett pécsi nők nyomában… – Árvai Tünde

 1. Visszajelzés: Kutatók a Neten 3.0 hétfőtől vasárnapig | Kutatók a Neten

 2. Visszajelzés: Dübörög a Kutatók a Neten 3.0 | Kutatók a Neten

 3. Tisztelt Árvai Tünde!
  Gratulálok a munkájához,nagyon tetszik!Figyelmébe ajánlom a Pécsi Krónika köteteit,szerintem a sorozatba beilleszthető,egyben a könyv kiadása ügyében felajánlom a segítségem.
  Üdvözlettel:
  Andrell Tamás
  Házmester’98 kft
  Pécs

 4. Visszajelzés: Főhajtás : amichay.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s