Kutatók a Neten 3.0 hétfőtől vasárnapig

kutatók a neten 3.0 486x60Hétfőn, november 11-én startol a Kutatók a Neten 3.0 – III. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó virtuális rendezvénye (www.kutatok.net/kutnet2013).

„Amikor vegyész fejjel a kutató bloggerekre gondolok, elsőre a laborok üvegeszközökkel zsúfolt, gumikesztyűs világa ugrik be. A harmadik találkozó szervezésekor ismét rá kellett döbbennem, mennyivel tágabb a tudományok művelőinek világa, gondoljunk akár a pszichológia vagy a történelem rejtelmei után kutakodókra.” – véli Paszternák András, a hat éve sikeresen futó nanotechnológiai közösségi hálózat, a Nanopaprika alapítója.

2013-ban tizenhárom kutatói blog, web- és Facebook-oldal mutatkozik be a nagyközönség előtt.

 „A kezdeti próbálkozások, 2010-ben és 2011-ben azt mutatták, rohanó világunkban nem könnyű egy előadóterembe összehozni a különböző területeken dolgozó kutatókat, idén maradunk abban a térben, ahol már „otthonosan” mozgunk, s új tudománykommunikációs weboldalunk segítségével hívjuk fel a figyelmet a szakemberek, diákok és érdeklődő laikusok által szerkesztett felületekre.” – vázolja a rendezvény főszervezője.

A résztvevők sorában vannak országosan ismert internetes naplók, akadnak most induló kezdeményezések:

A Varga Máté, Kalmár Éva és Zsámboki János által életre hívott Critical Biomass, azaz a   Kritikus Biomassza egy főként biológusokból álló baráti társaság blogja, ahol megismerhetjük a szerzők véleményét különböző biológiával kapcsolatos témákban.

Fehér Krisztina, nyelvészkutató blogja (Babák, gyerekek és nyelv) a nyelvelsajátítás folyamatát mutatja be. Az oldal egyaránt ajánlott a babanyelv iránt érdeklődő laikusoknak, illetve a nyelvész és pszichológus főiskolai-egyetemi hallgatóknak, kutatóknak.

Egy fiatal kutatónő hétköznapjai címmel Feigl Viktória osztja meg hétről-hétre a gondolatait. Blogja nem szól tudományos cikkek elemzéséről vagy elméleti tudományról, ellenben szól a valódi hétköznapokról kifejezetten nem kutatóknak és egy kicsit a kutató-palántáknak. Két fő témaköre a talajjavítás/talajgyógyítás és a környezettoxikológia. A blogban a kutatáshoz kapcsolódó hétköznapi élményekről és tanulságokról olvashatnak az érdeklődők.

A London olvasatai: migráció és városi létforma kortárs regények tükrében című blog – Györke Ágnes szerkesztésében – főként azoknak szól, akik nemcsak az útikönyvekből ismert Londonra kíváncsiak, hanem szeretnének bepillantást nyerni a “kulisszák mögé”: olyan terekbe és pillanatokba, amelyek irodalmi szövegeken és vizuális alkotásokon keresztül alternatív képet festenek a városról.

Czirok János Balázs Chemical Johny néven népszerűsíti a kémiát közérthetően. Néha kicsit mélyebb, inkább kollegáknak szóló bejegyzések is megjelennek blogjában.

A Szabó Mónika által jegyzett, az Így néz ki egy feminista blog 2010 novemberében indult, célja, hogy a társadalmi nemi szerepek kritikai látásmódját megmutatva, a szociálpszichológia gazdag kutatási eredményeire támaszkodva közelebb hozza a feminizmust, mint a nemek közötti egyenlőség mellett érvelő látásmódot az olvasókhoz. Elsősorban konkrét jelenségekre, helyzetekre reflektál, az írásokat online prezentációkkal és előadásokkal is kiegészítve.

A Biológiai Evolúció blogban Deák Péter célja, hogy közérthető, érdeklődést felkeltő bejegyzéseken keresztül tájékoztasson az evolúcióról, és segítsen észrevenni és leleplezni az evolúcióval kapcsolatos tévhiteket és mítoszokat.

A szakdolgozatához tartozó kutatás segítésére hozta létre Bayer Árpád a BarosssBlog-ot, mely a helyi identitással foglalkozik a Baross Gábor telepen a XX. század első felében. Ez a terület ma Budapest része, 1950 előtt azonban Nagytétényhez tartozott. A blog célja, hogy kapcsolatot teremtsen a területen élőkkel, megismertesse a telep és környékének történetét.

Egy erdélyi magyar parányőslénytanász szakmai mindennapjai elevenednek meg  Silye Lóránd írásaiban (Egy posztdoktor nem proszt doktor?!), a brémai MARUM intézetben zajló posztdoktori kutatásai alatt.

Árvai Tünde, az Elfeledett pécsi nők nyomában… címet viselő blogja 2012 áprilisa óta működik. Létrehozását az a felismerés motiválta, hogy Pécs város helytörténetírása meglehetősen mostohán kezeli a nőtörténet kutatását.

Orvosbiológiai kutatásaiba enged betekintést Acsai Károly. Internetes naplójában (Hirtelen szívhalál) a hirtelen szívhalál és a szívizomsejtek Na-és Ca-háztartásának rejtett kapcsolatait elemzi.

A klasszikus blogok mellett web- és Facebook-oldalakkal is találkozhat a látogatók:

Balogh Ádám és Stewart Péter – mindketten középiskolások – a közkedvelt közösségi oldalon indított kémiai kísérleteket bemutató, tudománynépszerűsítő oldal Antocián címmel.

Az exobolygók világát mutatja be Balaton András (Exobolygó kutatás) a három éve folyamatosan frissülő, csillagászat iránt érdeklődőknek szóló lapján.

Nem hiányozhat a találkozóról a Györfi András által alapított mRNS. A portál célja interaktív közösségi teret biztosítani a magyar ajkú biológusoknak, kutatóorvosoknak és az élettudományok illetve a kapcsolódó ipar minden szereplőjének, minden érdeklődőnek.

A Kutatók a Neten 3.0-án bemutatkozik a Nanopaprika weboldal is.

Bővebb információ a bloggerekről, webmesterekről és az általuk szerkesztett oldalakról 2013. november 11. és 17. között a www.kutatok.net/kutnet2013 weboldalon.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s