Kőbányán járt Kémcső Jenő és Spatula Sára

kemcsoA kémiát a legkisebbek körében népszerűsítő program ezúttal a kőbányai Janikovszky Éva Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2. e osztályába látogatott el, Sándor Anita tanító néni meghívására. A másodikosok Kémcső Jenővel (dr. Paszternák András, MTA TTK Funkcionális Határfelületek Kutatócsoport) és Spatula Sárával (Szendy Barbara) együtt kísérletezve ismerhették meg a háztartási alapanyagok segítségével bemutatott kémiai és fizikai jelenségeket. A rendhagyó környezetismeret óra remek alkalom volt arra, hogy a gyerekek közelebbről tanulmányozzák a jég olvadását, a cukor oldódását vagy a szén-dioxid képződését.

Szakszerű magyarázatokkal kísérve vizsgálhatták, mi történik, ha hidrogén-peroxidot öntünk az élesztőre, ecetet a szódabikarbónára, mosogatószert a tej felületén úszó színes festékpacákra.

“Jó érzés időről-időre kiszabadulni a laboratóriumok világából, és Kémcső Jenő jelmezébe bújva a tudománynépszerűsítésnek szentelni néhány órát a rohanó hétköznapokban. A mai foglalkozás során az egyik tanuló váratlanul felkiáltott: “Szeretnék én is ilyen kísérletezgető kutató lenni”. Mint azt mondani szoktam, nem célunk mindenkiből kémikust faragni, ki tudja, lehet egyszer majd munkatársként találkozunk vele.” – vélekedett Kémcső Jenő.

A kísérletek sikeres elvégzése után valamennyi aktív közreműködő kémikus-segédi oklevelet vehetett át a vendégektől, akik “házi feladatot” is hagytak a következő környezetismeret órára.

A kémiát játékos formában – 4-5 éves gyerekek bevonásával – bemutató “Anya, akkor te is kémikus vagy?” című foglalkozást Paszternák András és Berényi Szilvia (az MTA Kémiai Kutatóközpont fiatal vegyészei) állította össze a Tudástársadalom Alapítvány által életre hívott Lángész projekt keretében 2010-ben. 2013-ban Szendy Barbara közreműködésével az oktatási programot kiterjesztették az általános iskolák alsó tagozataira. További információ a projektről

1 thoughts on “Kőbányán járt Kémcső Jenő és Spatula Sára

Hozzászólás